Mikroklima

Mikroklima er et begrep som brukes om et lokalt og avgrenset klima, tilsvarende det som kommer under solcellepanelene i et soldelingsanlegg. Dette vil avvike fra det som finnes i normalt jordbruk, og følgelig vil avlingsmengden også bli annerledes. Det er derfor viktig å finne ut hvor stor forskjellen blir, slik at man unngår å plassere panelene på ugunstige måter.

Lysinnstråling

Tilgangen på lys til fotosyntesen er kanskje den største forandringen plantene vil bli utsatt for, og er ofte det som undersøkes i vitenskapelige publikasjoner på temaet.

Hvor stor effekt dette vil ha kommer helt an på hvordan anlegget er utformet, og vi har ekspertise på å finne denne effekten. Ved å benytte metoder vanligvis anvendt i arkitektur kan vi se lysfordelingen over hele året helt ned til én times oppløsning.

Tilhørende figur viser den gjennomsnittlige lyseksponeringen planter på bakken kan få i et vertikalt solcelleanlegg, hvor rød og blå betyr henholdsvis mye og lite lys.

Vindforhold

Vinden som avlinger blir utsatt for kan ha store påvirkninger som vist i léstudier i Norge. Faktisk har trær og busker blitt plantet spesifikt for å gi beskyttelse mot elementene, og det har tidligere gitt betydelig økning i avlinger som f.eks. gress, gulrot og potet.

Ved å ta hensyn til vinden under designfasen av anlegget kan man fremskaffe noen av de positive effektene av léplanting uten  konkurranse om næringsstoffer og vanntilgang som tradisjonell léplanting fører til.

Gafford et al.
Gafford et al.

Temperatur og fuktighet

Forskning på temperatur- og fuktforskjeller i soldelingsanlegg viser at man får en jevnere døgntemperatur, samt høyere fuktighetsnivå i både luften og i bakken under solcellepanelene. Dette kan bidra til bedre vekstvilkår når det er varmt og tørt, og det har faktisk blitt observert større avlinger i slike mikroklimaer i varme år.

Per i dag modellerer vi ikke temperaturforandringer, men vi jobber med å utvikle metoder for å få det til. Dette kan være viktig, da temperatur er sentral i plantenes utvikling.